Bouwen

Published on april 28th, 2016 | by Kelly van der Geld

0

Duurzame bouwmaterialen gebruiken voor een beter milieu

Overal in de maatschappij is de duurzaamheidstrend terug te vinden. Niet alleen als gezonde maaltijd in een kookboek, maar zelfs bij de verbouwing van je huis. Tegenwoordig komt het gebruik van duurzame bouwmaterialen namelijk steeds vaker voor. Deze kun je gebruiken voor elk soort verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan dakbedekking, isolatie en gevels. De verbouwing heeft voortaan veel minder impact op het milieu dan normaal.

Geen schadelijke stoffen meer

In het verleden gebruikten bouwvakkers en schilders veel schadelijke stoffen tijdens een verbouwing. Sommige verfmaterialen vormden zelfs een gevaar voor de eigen gezondheid. Door de komst van duurzame materialen is dit gelukkig voorbij. Het milieu ondervindt er namelijk totaal geen hinder van. Tijdens het gehele het productieproces van het materiaal kijkt een bedrijf naar de impact op het milieu. Dit noemt een bedrijf de zogeheten ‘levenscyclusanalyse’. Het is een lang proces met ontginning, transport en productie.

De productie van duurzame bouwmaterialen

Bovenstaand productieproces is onderdeel van een bio-ecologische visie. Dit houdt in dat de bouwmaterialen zo natuurlijk mogelijk moeten zijn. Ze zijn gemaakt uit natuurlijke- of minerale grondstoffen zoals baksteen, kalk, gips en leem. Ook vlas, hennep, kurk en houtvezels komen vaak voor in deze speciale bouwmaterialen. Het is erg belangrijk dat de materialen zo min mogelijk bewerkt worden. Op die manier ontbreken namelijk gevaarlijke en chemische stoffen, die een slechte invloed hebben op de gezondheid van mens en milieu.

Duurzaam hout en verf

Een bekend duurzaam bouwproduct is bijvoorbeeld hout. Je kunt er bijvoorbeeld mooie balken van maken voor in je huis. Ook functioneert hout prima als decoratie. Duurzaam hout heeft doorgaans een FSC label, oftewel ‘Forest Stewardship Council’. Bij dit label weet je zeker dat het om duurzaam hout gaat. Natuurverf is duurzaam wanneer er tijdens de productie allerlei natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan mineralen, lijnolie en kalk.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑